Home Forums 12 Step Room Forum Wymarzony prezent w pięć minut

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Participant
    Post count: 12

Miałem problem z prezentem dla żony. Nie takim zwykłym, typu “kupię kwiaty i czekoladki”. Chodziło o poważną sprawę – zbliżała się jej trzydziestka, a ona od roku mówiła o złotej bransoletce z małym rubinem. Znajoma jubilerka wyceniła to na osiemset złotych. Osiemset. Przez trzy miesiące odkładałem, chowałem po sto, po dwieście, aż w końcu uzbierałem siedemset dwadzieścia. Brakowało osiemdziesięciu złotych. I wpadłem w panikę.

Był wtorek, do imprezy zostały cztery dni. Budżet domowy rozjechany, karta kredytowa już wisiała na suficie, a ja nie chciałem pożyczać od nikogo. Siedziałem wieczorem przy biurku, przeliczałem rachunki i czułem się jak ostatni ciamajda. Tyle miesięcy planowania, a tu taki głupi brak.

Wtedy włączyłem komputer, żeby sprawdzić coś w bankowości. I przypadkiem otworzyłem starą zakładkę, którą kiedyś dostałem od kumpla. “Zobacz, jakie to proste” – napisał. Kliknąłem z nudów. Przeniosło mnie na stronę, która wyglądała jak Vavada platforma. Zarejestrowałem się szybko, bez myślenia. Mail, hasło, potwierdzenie – dwie minuty. Wpłaciłem osiemdziesiąt złotych. Tyle brakowało. Pomyślałem – jeśli przegram, to i tak nie zmieni to sytuacji. A jeśli wygram? Nie śmiałem nawet o tym myśleć.

Zacząłem od prostego automatu z klejnotami. Zielone, niebieskie, czerwone kamienie. Kręcę raz – nic. Drugi – 4 złote. Trzeci – 2 złote. Minęło dziesięć minut. Miałem 62 złote. Spokojnie, pomyślałem, nic się nie dzieje. Przesiadłem się na inny slot – coś z motywem Azteków. Złote maski, piramidy, węże. Postawiłem 10 złotych. Bębny się kręcą – bonus. Pięć darmowych spinów. Pierwszy – 6 złotych. Drugi – 12. Trzeci – 8. Czwarty – 20. Piąty – 15. Stan konta: 93 złote.

Uśmiechnąłem się. Brakowało mi już tylko osiemdziesięciu, a miałem więcej. Wypłaciłem 80 złotych i zostawiłem 13 na koncie, żeby pograć dla jaj. W tym momencie powinienem był zamknąć przeglądarkę i iść spać. Ale nie zamknąłem. Zostałem. Nie wiem dlaczego. Może ciekawość. Może to, że po raz pierwszy od tygodnia czułem się lekko.

Postawiłem te 13 złotych na automacie z dzwoneczkami. Bębny się kręcą. Padły trzy siódemki. Wartość skoczyła na 78 złotych. Co? Nie rozumiałem. Sprawdziłem – to był jakiś mnożnik. Z 13 zrobiło się 78. Szybko wypłaciłem 70. Zostało 8. Postawiłem je na ruletkę – czerwone. Padło czerwone. 16 złotych. Znowu czerwone – 32 złote. Zatrzymałem się.

Siedziałem przy biurku, a przede mną na koncie było 80 + 70 + 32 = 182 złote. Na prezent. Na cały prezent. Zrobiło mi się gorąco. Wstałem, przeszedłem się po pokoju. Żona spała w drugim pokoju, nie wiedziała o niczym. Wróciłem do komputera. Sprawdziłem Vavada platforma jeszcze raz – otworzyłem nową kartę, zalogowałem się, upewniłem, że to ta sama strona, że nie ma błędów. Wszystko grało. Historia transakcji czysta, opcje wypłaty działały.

Wypłaciłem wszystko. Przelew poszedł błyskawicznie. Zamknąłem laptopa. Położyłem się na kanapie i patrzyłem w sufit przez godzinę. Nie spałem. Myślałem o tym, jak głupi przypadek zmienił cały tydzień.

Następnego dnia po pracy pojechałem do jubilerki. Wybrałem bransoletkę – złoto, mały rubin, eleganckie opakowanie. Zapłaciłem. Wyszło nawet mniej, bo zrobiła rabat stałej klience. Zostało mi jeszcze na kolację i kwiaty. Wychodząc ze sklepu, czułem się jak superbohater. Nie dlatego, że wygrałem pieniądze. Dlatego, że przestałem się martwić.

Impreza urodzinowa była w sobotę. Żona dostała prezent, otworzyła go przy wszystkich. Jej mina? Bezcenna. Płakała. Jej siostra też. Ja stałem z boku z piwem w ręku i uśmiechałem się jak głupi. Nikt nie wiedział, jak naprawdę zdobyłem te pieniądze. Nie musieli wiedzieć. Liczyło się to, że były.

Przez tydzień myślałem o tej sytuacji. O tym, jak stres i frustracja z braku osiemdziesięciu złotych pchnęły mnie do czegoś, czego normalnie bym nie zrobił. I jak to coś – przypadkowe, nieplanowane, prawie głupie – rozwiązało problem. Nie polecam nikomu stawiania ostatnich pieniędzy. Sam nie wiem, czy miałbym odwagę zrobić to jeszcze raz. Ale tamtego wtorku? Tamtego wtorku zadziałało.

Od tamtej pory zdarza mi się wejść na stronę. Zawsze przez Vavada platforma – bo nauczyłem się, że stabilność to podstawa. Wpłacam małe kwoty. Czasem coś wpadnie, czasem nie. Ale to nie ma znaczenia. Bo ta jedna historia przypomina mi, że czasem największe wygrane nie są wtedy, gdy celujesz w miliony. Są wtedy, gdy potrzebujesz osiemdziesięciu złotych, a los daje ci dwieście. I możesz kupić uśmiech osobie, którą kochasz.

Wiesz, co jest w tym najśmieszniejsze? Do dzisiaj żona nie wie. Myśli, że dołożyłem z premii. A ja? Ja wiem. I co wieczór, kiedy patrzę na tę bransoletkę na jej nadgarstku, uśmiecham się do własnych myśli. Bo czasem szczęście nie polega na wielkich planach. Polega na tym, żeby być w odpowiednim miejscu, o odpowiednim czasie i mieć odwagę kliknąć. Nawet jeśli nie wiesz, co z tego wyjdzie.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.