Home › Forums › 12 Step Room Forum › Viena vakara veiksme, kas mainīja manu skatījumu
-
AuthorPosts
-
Varbūt tas izklausīsies dīvaini, bet mans stāsts sākas ar parastu darba dienu, kad viss gāja greizi. Es strādāju par grafisko dizaineri, un tā diena bija viena no tām, kad projekti kavējas, klienti maina prasības ik pēc piecām minūtēm, bet dators nolēma sākt atjauninājumus tieši tad, kad vissvarīgākais fails bija gandrīz gatavs. Man gribējās vienkārši aizbēgt. Nevis no mājām, bet no pašas sajūtas, ka neko nevaru kontrolēt.
Tāpēc vakarā, ietinoties segā un iedzerot kādu tēju, es pavēru telefonu. Bez īpašas domas, ieslēdzu savu veco spēļu kontu. Nebiju tajā bijis vairākus mēnešus. Atcerējos, kā kādreiz skrēju cauri automātiem, cerot uz lielo laimestu, bet nekas nopietns nesanāca. Tomēr šovakar man nebija mērķa. Tikai tukšas stundas aizpildīšana.
Sāku ar vienkāršu slota spēli — tādu, kurā griežas augļi un zvani. Desmit minūtes nekas būtisks nenotika. Es pamazām notērēju nelielu summu, apmēram piecus eiro, un jau gribēju to visu aizvērt. Bet tad pamanīju, ka mājaslapā ir sadaļa, kuru nekad iepriekš nebiju pamanījis. Tā saucās ķekavas loterija. Sākumā nodomāju, ka tā ir kāda filiāle, varbūt reģionālā loterija, bet izrādījās pavisam kas cits.
Jā, es zinu, ka šis nosaukums var izklausīties jocīgi. Bet tā bija neliela spēle ar vienkāršiem noteikumiem: tu izvēlies trīs ciparus, un sistēma uzreiz parāda, vai esi laimējis. Ne lieli džekpoti, bet tādi patīkami pārsteigumi — daži eiro, dažreiz desmit. Un, pats galvenais, tur uzvarēt bija biežāk nekā citos automātos. Tāpēc es tajā vakarā paliku ilgāk, nekā biju plānojis. Nevis tāpēc, ka zaudētu, bet tieši otrādi — viss ritēja jautri un ar nelielu azartu.
Es vienmēr esmu bijis skeptisks pret visu, kas saistīts ar azartspēlēm. Man patika teikt, ka tas ir tikai veids, kā zaudēt laiku. Bet tas vakars mainīja manu skatījumu. Jo man nebija nepieciešamība laimēt visu un uzreiz. Man vienkārši kļuva interesanti vērot, kā veiksme var mainīties katras minūtes laikā. Un, kad es tiku pie pirmās nelielās uzvaras — astoņi eiro un piecdesmit centi, — sajūta bija kā bērnībā, kad atrodu konfekti kabatā. Smieklīgi, vai ne?
Nākamās divas stundas es pavadīju, eksperimentējot ar dažādām likmēm. Ne lielām, tikai piecdesmit centu vai viena eiro. Reizēm laimēju, reizēm nē. Taču zaudēt nebija biedējoši, jo sapratu, ka spēlēju ar budžetu, ko man nav žēl atdot. Un te ir mans svarīgākais secinājums: svarīgi ir nevis tas, cik tu vinnē, bet tas, kā tu spēlē. Ja tu sevi ierobežo un negaidi no katras spēles brīnumu, pati pieredze kļūst daudz patīkamāka. Šajā ziņā ķekavas loterija mani patīkami pārsteidza — tā ir viegla, ar ritmu un neprasa no tevis pārdabisku stratēģiju.
Es atceros, kā pēc tam uzrakstīju draugam Edgaram: “”Zini, es varbūt atklāju to, ko tu sauc par jautro pusi azartam.”” Viņš atbildēja ar emocijzīmi un teica: “”Es taču tev teicu!”” Mēs pat pasmējāmies par to, ka kaut kas tik vienkāršs spēj sagādāt vairāk prieka nekā mēģinājumi uzvarēt miljonus. Un tas ir tas, ko es atceros vislabāk — nevis konkrētā summa kontā, bet tas smiekli un vieglums, kas parādījās pēc garas, drūmas darba dienas.
Protams, es nesaku, ka ikvienam ir jāspēlē un jācer uz kaut ko. Esmu pieaudzis, saprotu, ka atkarība ir reāla un nopietna lieta. Bet veselīga pieeja — tā var būt ļoti forša izklaide, ja tu proti atslēgties no domas “”man jāuzvar””. Cilvēki bieži jautā, kāpēc es neaizgāju uz parasto loteriju vai neuzspēlēju ar kolēģiem kādas galda spēles. Manuprāt, galvenā atšķirība ir tieši mirkļa aizrautībā, kad tu redzi burtus, ciparus un animācijas, un nezini, kurš sitiens būs veiksmīgs. Un šajā ziņā ķekavas loterija (tā esmu sācis saukt jebkuru mazu spēli, kurā veiksme ir kā joks, nevis nopietna peļņas plāna sastāvdaļa) ir ideāls piemērs, kā izklaidēties bez stresa.
Pēc tam man bija vēl daži šādi vakari. Ne bieži, varbūt reizi vai divas nedēļā, kad gribas atslēgties no ekrāniem ar darbu un vienkārši pavadīt laiku. Pēc kāda laika es ievēroju, ka savos ierobežojumos esmu kļuvis daudz mierīgāks pret visām dzīves neveiksmēm. Jo spēle man iemācīja vienu lietu: dažreiz tu dari visu pareizi, un tomēr bumba ripo uz citu pusi. Bet tas nav iemesls, lai dusmotos. Tas ir tikai ritualizēts veids, kā atzīt, ka dzīvē ir daudz nejaušību, un mēs nevaram kontrolēt visu. Un, pats smieklīgākais, šo filozofiju es sāku pielietot arī darbā — kad projekts neiet viegli, es vienkārši mēģinu no jauna, bez liekas spriedzes.
Ja man būtu jārezumē šis stāsts, es teiktu tā: nekad nedomāju, ka neliela vakara spēle var mainīt attieksmi pret dzīvi. Bet tā tas notiek — dažreiz kādā šķietami nenozīmīgā mirklī tu atrodi negaidītu prieku. Nevis lielu laimestu, bet mieru un apziņu, ka arī nezināmais var būt draudzīgs. Tāpēc, ja kādu vakaru tev būs garlaicīgi un gribēsies pamēģināt ko vieglu, atceries manu stāstu. Nopietni. Varbūt arī tev ķekavas loterija nozīmēs vairāk, nekā tu gaidīji — ne peļņas ziņā, bet tieši tajā sirsnīgajā mazajā priekā, ko tu pats sev sagādā ar nelielu risku un lielu smaidu.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.