Home › Forums › 12 Step Room Forum › A rulett kerék és a kávé illata
-
AuthorPosts
-
Tavaly ősszel, amikor a városi zaj kezdett teljesen felemészteni, úgy döntöttem, hogy egy hosszú hétvégére elutazom a barátnőmhöz a Balatonra. A nyár végi nyüzsgés elmúlt, a tó partja csendes volt, a levegő pedig hűvös és friss. Az egyik este, amikor már mindketten fáradtak voltunk a sok sétától, leültünk a kanapéra, és elővettük a laptopokat. Ő a munkájához keresett valamit, én pedig csak céltalanul böngésztem a neten. Ekkor futottam bele egy cikkbe az online kaszinók világáról. Nem voltam nagy játékos, sőt, őszintén szólva, korábban lenéztem az egészet. De valami megragadott a leírásban: a kényelem, a lehetőség, hogy bármikor abbahagyhatom, és hogy nem kell öltönyben ülnöm egy zsúfolt teremben.
Másnap reggel, míg a barátnőm a kávéját főzte, én elővettem a telefonomat. A reggeli napfény megvilágította a teraszt, és én úgy döntöttem, adok egy esélyt ennek az egésznek. Beírtam a keresőbe, hogy vavada com, és néhány másodperc alatt ott találtam magam a platformon. Az oldal letisztult volt, nem volt tele idegesítő reklámokkal. Azonnal feltűnt egy egyszerű, de izgalmasnak tűnő nyerőgépes játék, aminek a témája egy ősi kincsesláda köré épült. Nem akartam sokat kockáztatni, csak úgy, kedvcsinálónak bedobtam egy kisebb összeget. A dobok pörögni kezdtek, és én éreztem, ahogy a szívverésem is felgyorsul egy kicsit. Nem a pénz miatt – az összeg tényleg jelentéktelen volt –, hanem maga a várakozás érzése miatt. Olyan volt, mint amikor gyerekként a karácsonyi ajándékokat fürkészted a fa alatt.
Az első pörgetések nem hoztak szerencsét. Pár forint eltűnt, de nem éreztem csalódottságot. Sőt, inkább kíváncsi lettem. A barátnőm közben kihozta a kávét, és megkérdezte, mit csinálok. Elmagyaráztam neki, mire ő csak mosolygott, és azt mondta: „Csak nehogy függő legyél!” Persze, igaza volt, de én tudtam, hogy ez nálam más. Ez nem a pénzről szólt, hanem arról a pillanatról, amikor az ember kikapcsolhatja a külvilágot. A következő órákban váltogattam a játékokat. Kipróbáltam egy klasszikus gyümölcsös automatát, majd egy egyiptomi témájú kalandjátékot. Mindegyik más volt, más hangulattal, más zenei aláfestéssel. Az egyiknél például olyan érzésem támadt, mintha egy régészexpedíció része lennék. A másiknál meg mintha egy Las Vegas-i kaszinó közepén állnék. Közben felfedeztem a bónuszrendszert is. Nem kellett hozzá nagy összeg, hogy kapjak egy kis extra pörgetést vagy egy kis visszatérítést. Ez tetszett, mert úgy éreztem, hogy a játék nem csak a pénzről szól, hanem ad valamit vissza a szórakozásért cserébe.
Délutánra a barátnőm is csatlakozott. Ketten ültünk a teraszon, és felváltva pörgettük a dobokat. Nem versenyeztünk, csak nevettünk, amikor valamelyikünk nyert egy kisebb összeget. Egyszer én nyertem egy szép kis summát – nem volt sok, de pont elég volt arra, hogy másnap egy jó vacsorát együnk a tóparton. A barátnőm azt mondta: „Na, ez már valami!” És igaza volt. Nem az összeg számított, hanem az, hogy együtt csináltuk, és hogy a játék összehozott minket egy olyan estén, amikor amúgy csak a tévét bámultuk volna. Később, amikor már kezdett lemenni a nap, arra gondoltam, hogy ez az élmény mennyire más, mint amire számítottam. Azt hittem, hogy az online kaszinók ridegek és személytelenek. Ehhez képest itt minden gombnyomás mögött ott volt a lehetőség, hogy megálljak, hogy élvezzem a pillanatot, és hogy ne érezzem magam kényszerítve semmire. Az oldal pedig, amit vavada com néven találtam meg, pont ezt a szabadságot adta. Nem voltak elvárások, nem voltak kötelezettségek. Csak én, a dobok és a csendes balatoni este.
Hazafelé menet a vonaton még mindig azon gondolkodtam, hogy miért is éreztem magam ilyen jól. Azt hiszem, a válasz egyszerű: az élet tele van kontrollálható dolgokkal – munka, számlák, határidők. De a szerencsejáték, ha okosan csinálja az ember, pont a kontrollálhatatlanság élményét adja. Nem tudod, mit hoz a következő pörgetés. Ez ijesztő is lehet, de izgalmas is. Nálam ez az izgalom pozitív volt, mert nem tétje volt az egzisztenciámnak. Csak egy szórakozás, egy kikapcsolódás. És ami a legfontosabb: nem éreztem magam egyedül. A barátnőmmel való közös játék összekovácsolt minket. Azóta is emlegetjük azt a hétvégét. Nem azért, mert nagyot nyertünk, hanem mert jól éreztük magunkat. Azóta néha előfordul, hogy egy-egy estén, ha nincs jobb dolgunk, elővesszük a telefont, és pörgetünk egy kicsit. De mindig van egy szabály: soha nem többet, mint amit szórakozásra szánnánk. Ez a hozzáállás segített abban, hogy megőrizzem a józan eszemet, és hogy ne tekintsek erre a dologra úgy, mint egy pénzkereseti lehetőségre. Mert nem az. Ez egy játék. És ha játékként kezeled, akkor tényleg élvezetes tud lenni.
Visszagondolva arra a napra, amikor először beírtam a vavada com nevet a keresőbe, ma már mosolygok. Nem azért, mert valami nagy dolog történt, hanem mert rájöttem valamire. Az életben a legjobb dolgok gyakran a véletlenen múlnak. Egy hirtelen ötlet, egy unalmas délután, egy baráti beszélgetés. Az online kaszinózásnál is ez van: a véletlen hozza a nyereményt, de a döntés a tiéd, hogy mikor állsz meg, és hogy mennyit teszel be. Nálam ez a felismerés volt a legnagyobb nyereség. Nem a pénz, hanem a tudat, hogy képes vagyok élvezni a bizonytalanságot anélkül, hogy az uralkodna felettem. Azóta is játszom néha, de már nem az izgalom hajt, hanem a kíváncsiság. Mi lesz a következő pörgetésnél? Nem tudom. De az biztos, hogy utána lekapcsolom a gépet, kimegyek a szabadba, és élem tovább az életem. Mert a játék csak egy szelet az életből, nem az egész. És ha ezt szem előtt tartod, akkor tényleg pozitív élmény lehet.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.